Ontwaken Jan Koehoorn

 

Vraag: Dat alles op alles zetten heeft dat te maken wat jouw leermeester Alexander Smit omschreef als het uitspelen van de 'laatste troef'. Kun je me dat uitleggen en kan je me iets vertellen over hoe dat bij jou is gegaan?

 

Jan: Ik zal je vertellen hoe dat gegaan is. Ik had al een jaar of vijf alles gelezen wat ik te pakken kon krijgen over zelfonderzoek in het algemeen en Advaita in het bijzonder. Nisargadatta, Krishnamurti, Jean Klein, Wolter Keers, John Levi, Ramana, noem maar op. Op een goede dag kwam ik het boek 'Bewustzijn' van Alexander Smit tegen. Hoewel ik van mezelf vond dat ik Advaita al aardig 'door' kreeg, snapte ik misschien voor tien procent waar hij het over had.

 

Ik heb het boek tientallen keren gelezen en besloot om te proberen in contact te komen met de schrijver.Dat lukte vrij snel en ik ging naar Baarn voor satsang. De impact van die satsangs was enorm. Ik bleek toch nog allerlei idee├źn te hebben over hoe een 'verlichte' er uit hoorde te zien, hoe hij of zij zich behoorde te gedragen, enzovoort. Door het levende contact met Alexander verdwenen al deze concepten.

 

Ik wilde niet meer een 'beter mens' worden, ik wilde zelfs niet eens meer 'verlicht' worden. Ik wilde alleen nog maar weten: wie ben ik? Ik had vaak gelezen dat verlichting een soort flits is, alsof je door de bliksem wordt getroffen. Bij mij gebeurde iets heel anders, ik noem het tegenwoordig vaak 'het optrekken van de mist'. Er waren geen vragen meer, er waren ook geen antwoorden meer, alleen een allesdoordringende helderheid die volkomen twijfelloos was.

 

Vragen van andere bezoekers vond ik onzinnig. Ik heb Alexander bedankt en heb hem nooit meer gezien.Mijn laatste troef was dus, dat ik op een hele subtiele manier toch nog een 'verlichtingsconcept' koesterde. Door het contact met Alexander loste dat op. Het leuke van satsang, is dat je denkt dat je instapt in een soort leraar-leerling-situatie, en dat gaandeweg het verschil tussen leraar en leerling wegvalt. En dat is heel moeilijk uit een boek te halen. 

 

 

Website Jan Koehoorn