Ze maakte me aan het huilen.

peoplecrying introfoto big
 

Als een vreemdeling stil tegenover je zat en je recht in de ogen staarde, welke emoties zou je dan voelen? Of, misschien wel een betere vraag, hoe lang zou het duren voordat je brak en ging huilen? In 2010, in het Museum voor Moderne Kunst in New York, was de wereldbekende kunstenares Marina Abramovic aanwezig met de performance “The Artist is Present”. Ze was stil, ze zat stil, als een berg, en staarde in de ogen van iedereen die dapper genoeg was om contact met haar te maken. Bezoekers gingen in een stoel recht voor haar zitten, zo lang als ze konden, of wilden. De kunstenares zelf zat in totaal 716 uur en 30 minuten, of te wel 7 ½ uur per dag, drie maanden lang in het atrium van het museum en zag in totaal meer dan 1500 verschillende mensen. Sommigen moesten uren in de rij wachten voor ze aan de beurt waren.

 

 

 

Een jaar later werd er een boek gepresenteerd, “Portraits in the Presence of Marina Abramovic” dat een groot aantal verschillende gevoelens en emoties liet zien die de bezoekers ervoeren terwijl ze daar zaten. Mensen uit alle lagen van de bevolking waren gefotografeerd tijdens heel kwetsbare momenten, bijvoorbeeld op het moment dat de tranen opwelden en langs hun gezicht liepen.

  

Een aantal van die foto’s werden dan weer op een blog geplaatst, met daaronder dan de tijd die voorbijging voordat die persoon begon te huilen. Wat ze dachten of voelden weten we natuurlijk niet. Maar zou jij daar zijn gaan zitten, als je wist dat dit kon gebeuren?

 

Ik plaats de foto’s hier omdat ik die kwetsbaarheid mooi vind – het laat een aspect van mens-zijn zien die we allemaal delen, maar die zelden zichtbaar is, zeker niet in het openbaar. En ik plaats ze ook als tegenwicht voor al die artikelen over verlichting die steeds maar weer als thema hebben dat er eigenlijk niemand is. Ik heb elders al betoogd dat ik dat grote onzin vind – het is een ontkenning van één van de mooiste aspecten van mens zijn: we zijn allen (een klein beetje) uniek, maar vooral delen we heel veel samen. Waaronder kwetsbaarheid en ontroering.


Als je dit mooi vind, kun je ook nog kijken naar de korte ontmoeting met Ulay, een man met wie zij

jarenlang een intense relatie had. Zie hier.

 

 

peoplecrying20

 

peoplecrying19

 

peoplecrying18

 

peoplecrying17

 

peoplecrying16

 

peoplecrying15

 

peoplecrying14

 

peoplecrying13

 

peoplecrying12

 

peoplecrying11

 

peoplecrying10

 

peoplecrying09

 

peoplecrying08

 

peoplecrying06

 

peoplecrying05

 

peoplecrying04

 

peoplecrying03

 

peoplecrying02

 

 

peoplecrying